|
|
|
|
|
Aglutynina
Aglutynina – 1) w wąskim znaczeniu: specyficzne białko z grupy przeciwciał występujące w osoczu krwi kręgowców, mające zdolność zlepiania (czyli aglutynacji – stąd nazwa!) wszelkich cząsteczek rozpoznawanych jako obce, więc wrogie dla organizmu. Najbardziej znane są aglutyniny związane z grupami krwi u człowieka, które rozpoznają i zlepiają obce krwinki po transfuzji, np. osoba o grupie krwi A ma aglutyniny anty-B, do zlepiania krwinek grupy B. Przeciwciała, w tym aglutyniny, wykorzystuje się w badaniach biomedycznych do wykrywania różnych substancji, drobnoustrojów i zmian chorobowych. 2) w szerszym znaczeniu: każda substancja działająca podobnie jak
aglutyniny z osocza kręgowców tzn. powodująca aglutynację (zlepianie
się) cząstek np: bakterii, krwinek itd. i ich wytrącanie z roztworów, np. białko GNA z
przebiśniegów.
|
|